Почетна | О нама | Туристичке атракције | Галерија | Ценовник | Контакт


У срцу Шумадије, у знаменитом месту Орашац, на 70 километара од Београда и 7 од Аранђеловца никло је етно село „Карађорђев вајат“, прво изграђено на овом подручју.

Вредни и домишљати власници овог прелепог етно села Славица и Драган Бабић дали су му назив у част Карађорђу Петровићу,вођи Првог српског устанка, кључном догађају у новијој српској историји(1804.год.) .
Боравак у недирнутој и питомој природи око “Вајата”, уз срдачност домаћина и укус традиционалне српске кухиње, сваком госту сигурно ће остати у сећању.
Приватизацијом Хотела “Извор“, после више од две деценије бављења угоститељством, Славица и Драган су на свом типичном сеоском домаћинству, уз свесрдну помоћ породице, започели посао тако што су најпре преуредили две куће старе више од 150 година.
Први вајат је донешен из села Саранова тако што је растављен греду по греду и исто тако реконструисан у Орашцу. Домаћини су неколико година трагали по српским селима за старим кућама и предметима који чувају представу о старим, заборављеним временима.

onama

У току саме изградње етно села, негде у пролеће 2003.године, приликом обиласка Марићевића јаруге, свратила је сасвим изненада у сеоско домаћинство Бабић група туриста из Холандије.Ту,под тремом су, по њиховим речима, по први пут уз ракију и вино уживали у шумадијским специјалитетима: домаћој погачи,сиру, кајмаку и пршути, а нашло се и прасећег печења.О овом догаћају хвалили су се код куће па и у холандским новинама. Страни посетиоци последњих година су чести гости ових срдачних и гостољубивих људи.
Данас се у оквиру етно села „Карађорђев вајат“ налазе ЕТНО КРЧМА И ТУРИСТИЧКИ ВАЈАТИ.

Доградњом постојећег вајата, етно крчма, у оквиру које се налази и летња баша, израста у објекат од 150 квадратних метара са 70 места.
На чистом сеоском ваздуху ,на надморској висини од 380 метара, уз предивне шумадијске пејзаже, где се одмарају очи и душа, туристима су на располагању 3 вајата и кућа са 15 лежајева. Вајати, стари у просеку 200 година, су пренешени из околних села Врбица, Винча, Драгољ и Сараново и у потпуности реновирани. Уз дрвене кревете и подове, рестауриране плакаре и остали ентеријер из прохујалих времена, ту су телевизори и модерно уређена купатила.
Па ако сте уморни од урбаног живота и желите да, макар на кратко, побегнете од буке и вреве, саобраћајног хаоса и свакодневних проблема, посетите етно село „Карађорђев вајат“” и уживајте у исконском миру нетакнуте природе.